Češi vládli na turnaji Evropské bowlingové tour

Český bowling připisuje další skvělý úspěch na evropské scéně. Na turnaji Evropské bowlingové tour Sofia Open se našim hráčům dařilo. Po skvělém výkonu zvítězil Lukáš Jelínek, na stupně vítězů ho doprovodil celkově třetí Ondřej Trojek. Autorem nejvyššího náhozu turnaje byl další z Čechů Jaroslav Lorenc, který vystřihl perfect game.

Do kvalifikace na šest her se zapojilo 138 hráčů z 21 zemí s velkým zastoupením českých barev. Do prvního finálového stepu postoupilo 30 nejlepších. „Kvalifikace byla velmi náročná, nepamatuji takové změny nálad, jednou jsem byl dole, pak zase nahoře,“ hodnotil Lukáš Jelínek. Do dalších bojů se dostal i Jaroslav Lorenc, a to díky zahranému maximu 300 bodů v dodatečné kvalifikaci na jednu hru. „Jsem nadšený, že se mi podařilo hodit třístovku v další zemi a díky tomu postoupit.“ První tři finálové stepy postupně určily nejlepších osm hráčů turnaje, kteří se rozdělili do dvou skupin, aby zde zabojovali o postup mezi nejlepší čtyři.

Vyvrcholení celého turnaje bylo velmi napínavé. A zde začali vládnout Češi, když se do závěrečných bojů probojovali hned tři naši reprezentanti. Mladý talent Matyáš Mňačko se umístil na čtvrtém místě a nadělil si tak dárek ke svým šestnáctinám. „ Je to rozhodně můj největší úspěch. Mezi nejlepší jsem postoupil se štěstím, ale v průběhu finálových stepů se mi dařilo dobře se přizpůsobovat změnám na drahách. Bylo nádherné, jak mi všichni po finále popřáli k narozeninám, byl to úžasný den,“ radoval se Mňačko. Třetí místo vybojoval Ondřej Trojek, který po celou dobu podával vyrovnané výkony. „Na turnaji jsem si skvěle zahrál, v kvalifikaci se mi dařilo od začátku, měl jsem z turnaje dobrý pocit. Ve finálových stepech jsem postupoval stále dál. Zastavil jsem se až na krásném třetím místě,“ řekl spokojený Trojek.

Ve finále hraném na jednu hru se se Lukáš Jelínek utkal s výborným finským hráčem Luukasem Väänänenem. Oba finalisté si svoje nejlepší výkony schovali až na samý závěr turnaje. Jelínek dal osm striků v řadě, Väänänen dokonce devětkrát za sebou shodil všech deset kuželek prvním hodem. Jako první chyboval v devátém framu Jelínek, zahrál sedm a následně dohodil. V desátém framu pak přidal další tři striky a dosáhl úctyhodných 277 bodů. Väänänen se dopustil první nepřesnosti až v závěrečném framu, kde zahrál devět a dohoz. V tu chvíli mu na vítězství stačilo zahrát dalších devět kuželek a vypadalo to, že o vítězi je téměř rozhodnuto. Ale poslední hod se finskému hráči nevydařil a shodil jen sedm kuželek. Napínavé finále tak o jediný bod vyhrál Lukáš Jelínek, který se mohl začít radovat ze svého druhého titulu na okruhu EBT, což se ještě žádnému z Čechů nepodařilo. „Finále jako takové bylo velmi náročné, hlavně poslední zápas. Nejnáročnější finále, co jsem kdy hrál. Výhra 277:276 mluví za vše,“ hodnotil Jelínek. Finálové skóre mělo světové parametry a potvrdilo velmi vysokou úroveň celého turnaje. A naši hráči opět prokázali, že sportovní bowling je silnou českou disciplínou. Výjezd českých bowlerů podpořila Numismatika Třeboň.

Výsledky turnaje

Krátké zprávy

10.10.2024 v 10:18

Otevřeny obsazovačky s potvrzením účasti pro postupující v jednotlivých kategoriích na MČR dvojic. Uzávěrka je 16.10. v 23.oo hod.

09.10.2024 v 15:33

Zveřejněna pozvánka, propozice a otevřeny obsazovačky na MČR seniorů.

02.10.2024 v 17:17

Obsazovačka na 4. turnaj Prestige bude otevřena 3.10.2024 po 20.oo hod.

23.09.2024 v 12:55

Vzhledem k termínové kolizi je MČR pětičlenných juniorských družstev přesunuto na 30. 11. 2024.

20.09.2024 v 09:41

Dosažené výsledky jednotlivců z kvalifikace dvojic naleznete na odkazech v článku o MČR dvojic.

Galerie

Lorenc Jaroslav
expert King Pins
Lorenc Jaroslav

Lorenc Jaroslav

expert King Pins

Vítěz 3. turnaje Prestige Tour 2024/25

Kvasničková Zuzana
JKM bowling
Kvasničková Zuzana

Kvasničková Zuzana

JKM bowling

Nejlepší žena - 3. turnaj Prestige Tour 2024/25

Homola Lukáš
BC Most
Homola Lukáš

Homola Lukáš

BC Most

Nejlepší hráč kategorie P190 - 3. turnaj Prestige Tour 2024/25

Veselý Zdeněk
bez klubové příslušnosti
Veselý Zdeněk

Veselý Zdeněk

bez klubové příslušnosti

Nejlepší hráč kategorie P165 - 3. turnaj Prestige Tour 2024/25

Klein David
BK Opava
Klein David

Klein David

BK Opava

Nejlepší senior - 3. turnaj Prestige Tour 2024/25

Haxa Adam
ProBowling Hustopeče
Haxa Adam

Haxa Adam

ProBowling Hustopeče

Nejlepší junior - 3. turnaj Prestige Tour 2024/25

Partneři České bowlingové asociace
  • ETBF
  • International Bowling Federation
  • Česká unie sportu
  • ČOV
  • Best Bowling
  • Bowland
  • Bowling Zone
  • Bowling Brno
  • Xbowling
  • Storm
  • ProBowling
  • Kegel
  • UK FTVS
  • Praha
  • Národní sportovní agentura
  • Silvernite/
  • JMP - studio zdravého spaní/